Litinové nádobí a jeho vliv na zdraví

Litinové nádobí a zdraví

Litinové nádobí a zdraví

Litinové nádobí má nespornou řadu výhod a jednou z nich je právě zdravé vaření. V následujícím článku se této problematice budeme podrobněji věnovat a pokud jste doposud s nákupem litinového nádobí váhali, nyní už budete mít zcela jasno!

Litinové nádobí. Výhody a nevýhody

Důležitost materiálu nádobí

Většina lidí si pod pojmem zdravé vaření představí kvalitní a „zdravé“ potraviny, ale málokoho napadne, že zdravé vaření je závislé i na materiálu nádobí. Při výběru nádobí, je proto důležité zjistit z jakého materiálu je vyrobeno. V současné době se na trhu nejvíce setkáváme s nerezovým, hliněným, měděným, teflonovým, keramickým či právě litinovým nádobím. Každý materiál má své pro a proti a je nutné dodržovat určité zásady péče o nádobí, a to především proto, aby nedošlo k negativnímu vlivu na zdraví.

U keramiky a nerezu není vhodné používat nádobí, které je silně poškrábané či prasklé. V případě nerezového nádobí by mohlo dojít k uvolnění kovů do jídla a u keramického k uvolnění kadmia, které taktéž není pro lidský organismus vhodný.

Při využívání hliníkového nádobí je naopak třeba dbát na to, jaké pokrmy se v daném nádobí připravují. Pro tento materiál nejsou vhodné příliš kyselá nebo slaná jídla či potraviny, a to opět z důvodu možného uvolňování hliníku.

Měděné nádobí je známé svým luxusním vzhledem a použitím v profesionálních kuchyních. U tohoto typu nádobí,  je ale důležité dbát na to, abychom ho nepoužívali příliš často. Neustálým zahříváním hrozí totiž uvolňování mědi. Stejně jako u hliníku je doporučováno vyhýbat se přípravě příliš slaných a kyselých potravin a pokrmů.

Jedním z posledních materiálů, který je, hojně používaný, je teflon. Teflon je oblíbený zejména díky svému nepřilnavému povrchu, který zajistí, že se nám připravovaný pokrm nepřipálí a následná údržba nádobí nebude pracná. V rámci svého zdraví je vhodné zaměřit se na to, zda teflonové nádobí obsahuje tzv. PFOA. PFOA jsou škodlivé látky pro výrobu nepřilnavých povrhů, které se uvolňují při velmi vysokých teplotách. Při vaření je třeba dát pozor zejména na zahřívání tohoto nádobí na sucho. V této chvíli je totiž nádobí schopné rychle dosáhnout vysoké teploty a tehdy se začnou uvolňovat škodlivé látky. PFOA způsobují širokou škálu zdravotních problémů a civilizačních onemocnění. Nejčastěji se jedná o poruchy endokrinního systému, ledvin, jater a slinivky.

Zdůrazňujeme, že negativní vlivy se nemusí u daných materiálů projevit, vždy záleží na kvalitě zpracování či složení konkrétního nádobí.

Litinové nádobí a zdravotní benefity

    1. Uvolňování železa 

Litinové nádobí je naopak při dodržení správné péče naprosto bezpečné a na naše zdraví má pozitivní vliv a to především, proto, že neobsahuje žádné škodlivé látky a zároveň uchovává vitamíny a minerály v připravovaném pokrmu.

Abychom lépe pochopili pozitivní vliv litinového nádobí na naše zdraví, je třeba si přiblížit co je to vlastně litina a jaké je její složení.

Litina je de facto železo s vyšším obsahem uhlíku. Je to materiál, který je velmi podobný oceli, ale podle binárního diagramu železo-uhlík obsahuje více než 2,14 % uhlíku. Kromě železa a uhlíku litinové nádobí neobsahuje tedy žádné další látky a směsi kovů, které by mohly lidskému organismu uškodit. Železo a uhlík jsou přirozenou součástí našeho těla, a proto jsou v rámci bezpečnosti naprosto v pořádku. Naopak je pro naše tělo uvolňování železa výhodné.

Litina

Litina

I přestože lidské tělo obsahuje pouze cca 4 gramy železa, je jeho význam v našem těle klíčový. Největší část železa je v lidském těle obsažena v červeném krevním barvivu tzv. hemoglobinu, které je součástí červených krvinek. Červené krvinky zajišťují přenos kyslíku z plic do ostatních lidských tkání. Zjednodušeně řečeno železo je tedy důležité pro naše dýchání a okysličení našeho mozku, svalů a kůže. Při nedostatku železa v lidském těla vzniká tzv. anemie neboli chudokrevnost, která může způsobovat únavu, ospalost, snížení svalové síly, dušnost, bolesti hlavy, studené končetiny, lámání nehtů a bledost kůže. Tímto stavem dle Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí po celém světě až dvě miliardy lidí a je to jedna z nejčastějších poruch a hematologických onemocnění.

Dospělý jedinec by měl denně přijímat 10-30 mg železa v závislosti na pohlaví a rizikové skupině.  Na přijímání doporučeného množství železa by měli především dbát dospívající děti, těhotné a kojící ženy či  vegetariáni a senioři. Uvolňování železa z litinových pánví potvrdila i studie publikovaná v roce 1986 v Journal of the American Dietetic Association. Během vaření 20 pokrmů v litinovém nádobí se ve všech potravinách zvýšilo množství železa. Konkrétně např. ve 100 g omáčky na špagety se objem železa zvýšil z pouhých 0,6 mg na 5,7 mg, u jablečného pyré se objem zvýšil z 0,35 mg na 7,3 mg a u míchaných vajec z 1,49 mg na 4,76 mg.  Studie zároveň uvedla, že pokud v litinovém nádobí připravujeme kyselé potraviny, je obsah vylučovaného železa do pokrmu ještě větší.

Máte-li tedy pocit, že trpíte nedostatkem železa nebo máte tento fakt potvrzený od lékaře vyzkoušejte jako podpůrnou léčbu vaření na litinovém nádobí!

Pozor v případě, že naopak trpíte genetickou poruchou charakterizovanou nadměrným vstřebáváním železa tzv. hemochromatózou, je vhodné použití litinového nádobí konzultovat s Vaším lékařem!

    2. Přirozeně nepřilnavý povrch

Dalším zdravotním benefitem je již zmíněná absence škodlivých látek, které se používají pro výrobu nepřilnavých povrchů. Litinové nádobí je při správné péči přirozeně nepřilnavé a ani při zahřátí na vysoké teploty nehrozí žádné zdravotní riziko. Z tohoto důvodu je litina tedy vhodná i na otevřený oheň nebo na gril a do pečící trouby.

    3. Dietní vaření

V souvislosti s předchozím bodem je důležité zmínit, že vzhledem k přirozeně nepřilnavému povrhu litinového nádobí, není nutné při přípravě jednotlivých pokrmů používat velké množství oleje. Tento fakt ocení zejména lidé s dietou, protože jedna polévková lžíce olivového oleje obsahuje až 500 kilokalorií.

Výše uvedené skutečnosti jsou zmíněny i v českých literaturách, konkrétně např. v knize „Vyměň chemii za jídlo“ či „Sportovní výživa“.

Přesvědčil Vás tento článek ke koupi litinového nádobí? Chcete dbát více na své zdraví, a to nejenom potravinami, které konzumujete? Navštivte naše webové stránky, kde najdete širokou škálu litinového nádobí od hrnců až po pánve či pekáče.

Výrobce našeho litinového nádobí se navíc může pyšnit tím, že litinové nádobí vyrábí z poctivé litiny podle standardů RST USSR 114-88 z roku 1988, bez moderní úpravy ve složení slitiny, čímž je zaručena kvalita výrobku, která přetrvává desetiletí!

Sledujte náš také na našem webu Instagramu nebo na Facebooku!