KATEGORIE
Celý katalogThank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Péče o litinové nádobí a nádobí s nepřilnavým povrchem

Věnujte, prosím, pozornost těmto návodům, zejména pokud se jedná o litinové nádobí. Litinové nádobí vyžaduje speciální péči.
Litinové nádobí
Pojďme vařit!
První použití
- Litinové nádobí před prvním použitím důkladně omyjte horkou vodou a saponátem pomocí houby nebo jemného kuchyňského kartáče (nepoužívejte kovový kartáč).
- Poté otřete dosucha .Na nádobí z obou stran naneste tenkou vrstvu rostlinného oleje a na sporáku nebo v pečicí troubě zahřejte pánev na teplotu vyšší než 100 °C, ale nižší než 250 °C.
- Nechte nádobí vychladnout (nesmí docházet k prudkým změnám teplot!). Litinové nádobí je pak připraveno k použití.
- Přebytečný olej pak setřete papírovou utěrkou.
- Nádobí je nyní připraveno k použití.
Doporučení: Tenkou vrstvu rostlinného oleje je potřeba nanášet při prvních alespoň 5 použitích.
Je to důležité pro postupné vytvoření ochranné vrstvy, která pak chrání vaše nádobí. V případě, že používáte litinové nádobí pouze nárazově, je důležité ho před skladováním opět promazat rostlinným olejem.
Jak na mytí?
- Před prvním použitím nádobí umyjte. Nádobí myjte výhradně ručně a ihned po umytí ho usušte.
- Po každém umytí celý povrch potřete slabou vrstvou jedlého oleje. Množství oleje musí být takové, aby nezanechalo lepkavou vrstvu a obnovilo lesk nádobí. Tímto způsobem nadlouho zachováte “seasoning” a ochráníte nádobí před vlhkostí.
- Litinové nádobí se nesmí dávat do myčky na nádobí!
Čistící prostředky?
- Při péči o litinové nádobí Lodge se obejdete bez čistících prostředků.
- V případě potřeby můžete použít trochu čistícího přípravku, ale nepoužívejte silné nebo abrazívní čisticí přípravky a drátěné houbičky – společně se špínou zmizí i “seasoning”.
Co je "seasoning"?
- “Seasoning” je jako olej, který každodenně používáte. Ale s tímto nádobím je to už jenom minulost.
- Dělá obvyklý, jednoduše zachovatelný povrch, díky němuž toto nádobí Biol proslulo. A je neškodný pro vaše zdraví!
- Čím více nádobí používáte, tím lepší vlastnosti díky “Seasoningu” získává.
- “Seasoning” je pro to, aby nádobí sloužilo více jak 100 let.
Rady a tipy!
- Pro restování, smažení, fritování, pečení a dušení je ideální litinové nádobí (není určeno pro vaření vody – např. polévek, rýže, brambor apod.)
- Litinové nádobí Biol nepoužívejte v mikrovlnné troubě, je vhodné ho používat na indukčních deskách, plynových i elektrických sporácích, v troubě, na grilu i otevřeném ohni.
- Nádobí na sklokeramické desce nikdy neposouvejte, pouze ho zvedejte. Takto se vyvarujete případnému poškrábání desky.
- Před vytvořením kvalitní “seasoning” vrstvy, doporučujeme použít trochu oleje při vaření některých jídel. Zabráníte tak připálení připravovaných pokrmů.
- Kyselá jídla (rajčata, fazole…) mohou nevytvořený seasoning poškodit nebo narušit, proto prosíme, aby jste se na počátku používání nádobí přípravě těchto potravinám raději vyhýbali.
- Litinové nádobí neslouží ke skladování potravin!
- Po vaření a vychladnutí jej pokud možno co nejrychleji umyjte.
Rez neznamená zničení!
- Rez, škrábance a malé rýhy vzniklé při výrobě litinového nádobí nejsou vadou a nijak neovlivňují kvalitu a funkčnost produktu.
- “Seasoning” je ochránce železa před rzí a bez něj by mohlo vaše litinové nádobí reznout, což my dokážeme jednoduše spravit.
- Jak odstranit rez? Vyčistěte nádobí pomocí kartáče na nádobí apod. Nádobí umyjte, vysušte a potřete jedlým olejem, jak bylo zmíněno v předchozím textu.
- Jestliže problém se rzí zůstává, je potřeba odstranit veškerou rez (drátěnkou) a provést obnovu “Seasoningu”. Postup jak toho dosáhnout naleznete níže.
Postup při obnově "Seasoningu"
- Stálý “seasoning” udržuje litinu v dobré formě. Ale i přesto se může stát, že jednou bude třeba “seasoning” vyměnit za nový (“re-seasoning”). Jestliže se na nádobí objeví mdlé zašedlé barvy nebo se vám jídlo začne připalovat k nádobí, postupujte takto:
- Pomocí horké vody s mycím prostředkem a drátěnky z nádobí odstraňte korozi.
- Nádobí umyjte a důkladně usušte.
- Na nádobí z obou stran (tedy po celém povrchu nádobí) naneste tenkou vrstvu rozpuštěného jedlého oleje.
- Zapněte troubu na 180-200oC a nádobí vložte do trouby dnem vzhůru. (Doporučujeme dospodu vložit alobal, aby zachytil odkapávající olej.)
- Po alespoň hodině pečení nádobí nechte vychladnout uvnitř trouby.
- Nádobí vyndejte a položte na suché místo.
- V případě potřeby postup opakujte.
Praktické tipy:
- Při vaření by plameny neměly být vyšší než profil nádobí.
- Pánev, kterou používáte, musí odpovídat velikosti hořáku.
- Litinové nádobí se nesmí používat v mikrovlnné troubě.
- Maximální množství oleje při smažení je do 1/3 objemu nádoby.
- Litinové nádobí neslouží k uchovávání potravin.
- Při skladování poklic vložte mezi hrnec či pánev a poklici papírovou utěrku, tímto zabráníte vytvoření vlhkosti mezi poklicí a pánví či hrncem.
- Nádobí skladujte výhradně na suchém místě.
Nádobí s nepřilnavým povrchem
Pojďme vařit!
První použití.
- Před prvním použitím opatrně odstraňte nálepky a štítky. Umyjte teplou vodou a tekutým čistícím prostředkem. Šetrně utřete.
- Po povrchu rozetřete rostlinný olej.
- Pánev je nyní připravena k použití.
Jak na mytí?
- K čištění používejte měkké houbičky.
- Nepoužívejte silné čisticí prášky a hrubé čisticí houby a kovové kartáče.
- Nádobí Non-Stick můžete dávat do myčky na nádobí.
- Při mytí v myčce použijte speciální čisticí prostředek pro hliníkové nádobí.
Čistící prostředky?
- K čištění používejte tekutý čisticí prostředek.
- Pokud to bez toho nejde, můžete použít trochu čistícího přípravku, ale nepoužívejte silné čisticí přípravky a drátěné houbičky.
Rady a tipy.
- Nezahřívejte prázdnou pánev.
- Doporučujeme vařit na nízkém nebo středním stupni do 230 °C. Krátkodobě je možná teplota až 250 °C.
- Po použití nechte pánev kompletně zchladit, odstraňte zbytky potravin a umyjte.
- Pánev nenechte zchladit nárazově, může to vést k menší životnosti pánve.
- Doporučujeme při vaření používat silikonové náčiní z vysoce odolného plastu nebo dřevěné náčiní.
- V pánvi nekrájejte nožem!
- Čisté nádobí uchovávejte na suchém a větraném místě.
- Malé škrábance nepoškodí nepřilnavost povrchu.
- Délka používání produktu není omezena.
S přátelským pozdravem,
Na Pánvi
Na Pánvi
Máte nějaké otázky?
Zodpovíme je. Prosíme o pečlivé vyplnění kontaktních údajů.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.