Doprava zdarma při nákupu nad 1800 Kč

NÁVODY

  ____ Na Panvi  

 

Litinové nádobí

Pojďme vařit!

První použití.
  • Před prvním použitím opatrně odstraňte nálepky a štítky. Umyjte teplou vodou a tekutým čistícím prostředkem. Šetrně utřete.
  • Nejprve zahřejte nádobí pro ustranění vláhy. Následně po dnu a stěnám nádoby rozetřete rostlinný olej a nádobu nechte vychladnout.
  • Olej co pánev „nevstřebala“ utřete ubrusem.
  • Pánev je nyní připravena k použití.

              Doporučení: po každém mytí pánev aplikujte vrstvou rostlinného oleje.

Jak na mytí?
  • Před prvním použitím nádobí umyjte. Jinak se myje ručně a ihned po umytí ho usušte.
  • Po každém umytí se celé nádobí potře slabou vrstvou jedlého oleje. Množství oleje musí být takové, co nezanechá lepkavou vrstvu a obnoví lesk nádobí. Tímto způsobem nadlouho zachováte "seasoning" a ochráníte nádobí před vlhkosti.
  • Litinové nádobí se nesmí dávat do myčky na nádobí!
Čistící prostředky?
  • Pro péči o litinové nádobí Lodge se obejdete bez čistících prostředků.
  • Pokud to bez toho nejde, můžete použít trochu čistícího přípravku, ale nepoužívejte silné čisticí přípravky a drátěné houbičky - společně se špínou zmizí i "seasoning".
Co je "seasoning"?
  • "Seasoning" je jako olej, který každodenně používáte. Ale s tím to nádobím to už je jenom minulost.
  • Dělá obvyklý, jednoduše zachovatelný povrch a díky němuž se toto nádobí Biol proslulo. A je neškodný pro vaše zdrávi!
  • Čím více nádobí používáte, tím lepší vlastnosti díky "Seasoningu" získává.
  • "Seasoning" je pro to, aby nádobí sloužilo více jak 100 let.
Rady a tipy!
  • Pro restování, smažení, fritování, pečení a dušení je ideální litinové nádobí (není určeno pro vaření vody - např. polévek, rýže, brambor apod.)
  • Litinové nádobí Biol nepoužívejte v mikrovlnné troubě, lepší bude ho použít na indukčních deskách, plynových i elektrických sporácích, v troubě, na grilu i otevřeném ohni.
  • Nádobí na sklokeramické desce nikdy neposouvejte, radíme Vám ho jen zvednout nebo položit. Takto nedojde k žádným poškrábáním desky.
  • Před vytvořením na nádobí kvalitního "seasoning", doporučujeme použít trochu oleje při vaření některých jídel. Zabráníte připálením daných jídel.
  • Kyselá jídla (rajčata, fazole...) mohou nevytvořený seasoning poškodit nebo narušit, proto z počátku prosíme, aby jste se těmto potravinám vyhýbaly.
  • Ke skladování potravin litinové nádobí neslouží!
  • Po vaření a vychladnutí nádobí, co nejrychleji ho umyjte.
Rez neznamená zničení!
  • Rez, škrábance a malé rýhy vzniklé při výrobě litinového nádobí nejsou vadou a nijak neovlivňují kvalitu a funkčnost produktu.
  • "Seasoning" je ochránce železa před rzí a bez něj by mohlo vaše litinové nádobí reznout, což my dokážeme jednoduše spravit.
  • Jak odstranit rez­­? Vyčistěte nádobí pomocí kartáče na nádobí apod. Zatím nádobí umyjte, vysušte a protřete jedlým olejem, jak se to psalo výše.
  • Jestliže problém se rzí zůstává, musíte pořádně odstranit veškerou rez (drátěnkou) a provést obnovu "Seasoningu". Návod či postu naleznete níže.
Postup při obnově "Seasoningu"
  • Stálý "seasoning" udržuje litinu v dobré formě. Ale i přesto se může stát, že jednou bude třeba "seasoning" vyměnit za nový ("re-seasoning"). Jestliže se na nádobí objeví mdlé zašedlé barvy nebo se vám jídlo začne připalovat k nádobí, postupujte takto:
  • Pomocí horké vody s mycím prostředkem a drátěnky z nádobí odstraňte korozi.
  • Smyjte a důkladně usušte.
  • Rozpuštěný jedlý olej tenkou a rovnoběžnou vrstvou na nádobí z obou dvou stran (po celém povrchu nádobí).
  • Zapněte troubu na 180-200oC a nádobí vložte do trouby dnem vzhůru. (Radíme dospodu vložit alobal, aby zachytil odkapávající olej.)
  • Po alespoň hodině pečení nádobí, ho nechte vychladnout uvnitř trouby.
  • Nádobí vyndejte a položte na suché místo.
  • Když to nezafunguje opakujte.
Praktické tipy:
  • Při vaření by plameny neměly být vyšší než profil nádobí.
  • Pánev, kterou používáte musí odpovídat velikosti hořáku.
  • Litinové nádobí se v mikrovlnné troubě nesmí používat.
  • Maximální možnost nalití oleje při smažení je do 1/3 objemu nádoby.
  • K uchovávání potravin litinové nádobí neslouží.
  • Když skladujete poklice vložte mezi hrnec či pánev a poklicí papírový ubrus, tímto zabráníte vytvoření vlhkosti mezi poklicí a pánví či hrncem.
  • Skladujte nádobí jedině na suchém místě.

 

Nádobí s nepřilnavým povrchem

Pojďme vařit!

První použití.
  • Před prvním použitím opatrně odstraňte nálepky a štítky. Umyjte teplou vodou a tekutým čistícím prostředkem. Šetrně utřete.
  • Po povrchu rozetřete rostlinný olej.
  • Pánev je nyní připravena k použití.
Jak na mytí?
  • K čištění používejte měkké houbičky.
  • Nepoužívejte silné čisticí prášky a hrubé čisticí houby a kovové kartáče.
  • Nádobí Non-Stick můžete dávat do myčky na nádobí.
  • Při mytí v myčce použijte speciální čisticí prostředek pro hliníkové nádobí.
Čistící prostředky?
  • K čištění používejte tekutý čisticí prostředek.
  • Pokud to bez toho nejde, můžete použít trochu čistícího přípravku, ale nepoužívejte silné čisticí přípravky a drátěné houbičky.
Rady a tipy.
  • Nezahřívejte prázdnou pánev.
  • Doporučujeme vařit na nízkém nebo středním stupni do 230 °C. Krátkodobě je možná teplota až 250 °C.
  • Po použití nechte pánev kompletně zchladit, odstraňte zbytky potravin a umyjte.
  • Pánev nenechte zchladit nárazově, může to vést k menší životnosti pánve.
  • Doporučujeme při vaření používat silikonové náčiní z vysoce odolného plastu nebo dřevěné náčiní.
  • V pánvi nekrájejte nožem!
  • Čisté nádobí uchovávejte na suchém a větraném místě.
  • Malé škrábance nepoškodí nepřilnavost povrchu.
  • Délka používání produktu není omezena.

 

 S přátelským pozdravem,

Na Pánvi

tel:  +420 776 644 290

e-mail: napanvi@seznam.cz