Péče o litinové nádobí. První a další použití

Péče o litinové nádobí. Základní zásady

Péče o litinové nádobí

Zakoupili jste si poprvé litinové tzv. černé nádobí a nevíte jak o něj správně pečovat, aby Vám vydrželo co nejdéle? Nezoufejte, v následujícím článku se právě touto problematikou budeme zabývat!

První použití

Rozbalili jste si litinovou pánev, po které jste dlouho pokukovali a nemůžete se dočkat, až ji použijete? Vydržte a věnujte nádobí péči ještě před tím, než na něm začnete vařit.

Níže uvádíme konkrétní postup před prvním použitím.

  1. Nádobí umyjte ručně horkou vodou za pomoc neabrazivního mycího prostředku a houbičky nebo jemného kuchyňského kartáče.
  2. Po umytí utřete nádobí dosucha.
  3. Nyní si připravte rostlinný olej a potřete jím tenkou vrstvou nádobí z obou stran.
  4. Vložte nádobí na sporák nebo do pečící trouby, kde bude teplota vyšší než 100 °C, ale zároveň nižší než 250 °C.
  5. Po pár minutách nádobí vyjměte a nechte ho vychladnout při pokojové teplotě.
  6. Papírovou utěrkou setřete přebytečný olej.
  7. V tuto chvíli je nádobí připraveno na první vaření!
Litinová pánev

Litinová pánev

Mytí 

Po uvaření pokrmu doporučujeme zbytky pokrmu přendat a nádobí nechat vychladnout a následně co nejrychleji umýt.

Jak už jsme zmínili v prvním použití, litina se myje ručně v horké vodě za pomoci neabrazivního mycího prostředku a houbičky či jemného kuchyňského kartáče.

Po umytí nádobí usušte a potřete slabou vrstvou rostlinného oleje. Pokud tento postup budete opakovat po každém vaření, zachová si Vaše nádobí lesk a zdravý povrch a zároveň bude také chráněno před vlhkostí.

Upozorňujeme, že litina nepatří do myčky nádobí a nemyje se za pomocí drátěnek a silných abrazivních prostředků!

Mytí litinového nádobí

Mytí litinového nádobí

Běžné používání 

Litinové nádobí je vhodné pro všechny typy sporáků.

Nemusíte se tedy obávat, že pokud byste vyměnili plynový sporák za indukční, že budete muset vyměnit všechny litinové a zakoupit nové.

Pokud máte sklokeramickou desku, litinové nádobí na ní nikdy neposouváme, ale přemisťujeme zvedáním, tak abychom předešli případnému poškrábání desky.

Kromě jiného je litina použitelná i pro otevřený oheň a pro pečení v troubě.

Upozornění, pokud máte pánve s dřevěnou rukojetí je nezbytné před použitím v troubě nebo na otevřeném ohni tuto rukojeť odejmout. Všechny naše litinové pánve funkci odejmutí rukojeti mají.

Litinové nádobí je ideální pro restování, smažení, fritování, pečení a dušení. Naopak není konkrétně vhodné pro vaření a to např. vody, polévek, rýže, brambor apod.

Důležité je také zmínit, že litina nepatří do mikrovlnné trouby!

V rámci běžného užívání litinového nádobí je nutné zmínit praktické tipy, díky kterým nám toto nádobí vydrží desítky let, což je hlavní z výhod, kterou se litina pyšní.

  1. Při vaření bychom měli respektovat velikost plotýnky a k ní přizpůsobit i velikost nádobí. Ohřev plotýnky by neměl být větší než plocha nádobí.
  2. Při smažení vlijte olej maximálně do 1/3 objemu nádoby.
  3. Litinové nádobí je náchylné na změnu teplot a není tedy určeno pro uchovávání potravin a to zejména v chladničce, kde by díky nižší teplotě mohlo dojít k oxidaci nádobí.
  4. Nádobí skladujte na suchém místě a oddělujte od ostatního nádobí pomocí látkové nebo papírové utěrky. Díky tomu předejdete jak tvoření vlhkosti, tak i případným oděrkám a poškození mezi jednotlivým nádobím.
Litinový kotlík Tatarský

Litinový kotlík Tatarský na ohni

Seasoning

V rámci péče o litinu jste se již také mohli setkat s pojmem seasoning.

Seasoning je povrchová úprava, která dodává litině její barvu a lesk. Obecně řečeno je seasoning olejová vrstva, která je na povrchu nádobí a zajišťuje nám, aby nám nádobí sloužilo dlouhodobě a bylo zároveň neškodné pro naše zdraví.

Pokud budete dodržovat zásady správného mytí tohoto nádobí, seasoning bude ve skvělé formě a nebude nutná žádná speciální obnova.

V případě, že by se Vám nádobí zdálo mdlé, zašedlé anebo v důsledku špatné péče a působení vlhkosti  začalo rezivět, je nutné provést tzv. re-seasoning viz postup níže.

  1. Pomocí horké vody, mycího prostředku a drátěnky odstraňte z nádobí rez.
  2. Následně nádobí umyjte a důkladně osušte.
  3. Nyní si připravte rostlinný olej a potřete jím tenkou vrstvou nádobí z obou stran.
  4. Zapněte si pečící troubu na 180-200 °C a vložte do ní nádobí dnem vzhůru. Do spodu trouby si dejte alobal nebo plech na odkapávání oleje.
  5. Nádobí ponechte v zapnuté troubě cca 30-60 minut a poté nechte vychladnout uvnitř trouby, tak, aby nedošlo k náhlému teplotnímu šoku.
  6. Po vychladnutí nádobí uskladněte na suchém místě a v případě potřeby proces opakujte.
Seasoning

Seasoning

Shrnutí

I přestože se Vám na první pohled může zdát, že péče o litinové nádobí je náročná, nenechte se odradit.

Litina se Vám při správné péči odmění svou dlouholetou životností a zároveň novým zážitkem z přípravy pokrmů!

Celý sortiment našeho černého nádobí naleznete na našem webu: Litinové nádobí – pekáče, pánve, hrnce, kotlíky – napanvi.cz

Sledujte náš také na našem webu napanvi.cz, Instagramu nebo na Facebooku.